Easy Building Editor / EBE Editor

Author
Message
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 3rd Feb 2017 17:14 Edited at: 7th Jul 2017 23:53


Hi Guys,

I created this tool for a game and now the tool is finished and I forgot what I want to create.

Features:
Open 2D/3D Ebe files
Save 2D/3D Ebe files
Create Walls/Floors/Windows/Stairs/Piles and so on with easy and without editing any text file

Tutorial:
My other projects are very time consuming, but I will try to create one.

What you should know:
program axis = GG-axis
Floor: x-axis = x-axis; y-axis=depth
Wall: x-axis=x-axis; y-axis = y-axis
Cube: x-axis = x-axis; y-axis=y-axis; trackbar = depth

Screenshots:
Tool:

In GG:



Latest Update: 08.07.2017
Download(Latest version):
Download

Install:
Extract the zip file
Start EBE_Editor.exe or choose .pfb file and right click -> open with -> Ebe Editor

USE:
left click on the gray tiles to make them green(Holes later in GG)
left click again on tiles make them grey again(Wall)
Hold left/right mouse button to paint/erase

Save the pfd file in the _builder folder and restart/start GG. You will see an entry with the name of your file in the Builder Tab(next to markers)

Antivir Problems:
Please make it a trusted file. Go into your antivir -> settings -> trusted files(or anything like that)->add file
or
remove it out of quarantine and approve it.
(it is a common problem and also I must set my development folder to trusted. If you don't trust me, you can ask for the source and compile it yourself)

Bugs:
If you find one please feel free to post here/write a pm and if possible with the nessessary file which cause this error.


Feedback is welcome

Corno_1
Ebe Editor Free - Build your own EBE structures with easy and without editing any text files
Thread and Download

Attachments

Login to view attachments
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 3rd Feb 2017 17:15 Edited at: 8th May 2017 23:06
Question and Answers:

1) I can not create a different Height/Width/Depth
Go to File->New->Wall/Floor/Cube

2) I want to create a small shape object and place it without an invisible cube
Open the .pfb file in an editor and set the Height, Width and Depth to your specific needs.
For a little cube it would be:

or a pilar:

My dream is to develope games, which makes fun when I create it and fun when other people play it.
MK83
GameGuru TGC Backer
12
Years of Service
User Offline
Joined: 10th Jun 2006
Location: Greeneville, TN USA
Posted: 3rd Feb 2017 17:34
sounds cool
AMD Phenom x4 9850 2.58 Ghz , 6 gb ram, 2GB EVGA Geforce GTX 750, Win 10 x64



PM
granada
GameGuru TGC Backer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Aug 2002
Location: United Kingdom
Posted: 3rd Feb 2017 17:54
Nice to see someone helping out so fast,good start.

Dave
Windows 10 Pro
GeForce GTX 1050 Ti
AMD FX (tm)-9590 Eight-core Processor
31.96 GB RAM
1920x1080,60 Hz
PM
arfur9
6
Years of Service
User Offline
Joined: 23rd Jan 2012
Location: Cold op norf UK
Posted: 4th Feb 2017 08:18
Great minds, I started doing one the other day but I think I may of got the design wrong.. in theory it seems easy lol
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 4th Feb 2017 10:11
@arfur9
It is writen in c#, so if you want to develope one, I have a very bad basic construct
My dream is to develope games, which makes fun when I create it and fun when other people play it.
arfur9
6
Years of Service
User Offline
Joined: 23rd Jan 2012
Location: Cold op norf UK
Posted: 4th Feb 2017 11:16
Yes mines C# too
I'm probably going to leave it for now
synchromesh
Forum Support
4
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Jan 2014
Location:
Posted: 9th Feb 2017 00:20
That's a good start in my honest opinion
The only person ever to get all his work done by "Friday" was Robinson Crusoe..
PM
Bored of the Rings
GameGuru Master
13
Years of Service
Recently Online
Joined: 25th Feb 2005
Location: UK
Posted: 9th Feb 2017 07:07
thanks Corno_1, I will give this a try
Professional Programmer: Languages- SAS (Statistical Analysis Software) , C++, SQL, PL-SQL, JavaScript, HTML, Darkbasic Pro (still love this language), Purebasic, others
Hardware: Dell Precision 490; AMD Radeon HD 7570; 12GB.
FPSC to GameGuru Tools: SegAutoWelder, Entity+Weapon Welder, FPEtoBAT
PM
arfur9
6
Years of Service
User Offline
Joined: 23rd Jan 2012
Location: Cold op norf UK
Posted: 9th Feb 2017 08:38
Nice one Corno_1
Works great
Bored of the Rings
GameGuru Master
13
Years of Service
Recently Online
Joined: 25th Feb 2005
Location: UK
Posted: 9th Feb 2017 08:52 Edited at: 9th Feb 2017 09:00
you guys probably already aware of this but in case not, bear in mind that what you draw visually will be upside down in the EBE, so prow19 is actually the top and prow0 is on the bottom, in example below I've reversed the prows in the .pfb file to show how a wall would actually look in GG:

;EBE Spec (max 20x20x20)
width = 20
height = 20
depth = 1

;Preserve Mode ( 1-cancel cube delete if next cube inside present )
preservemode = 1

;Pattern
prow19x0 = 11111111111111111111
prow18x0 = 11111111111111111111
prow17x0 = 00000011111111111000
prow16x0 = 00000011111111111000
prow15x0 = 00000011111111111000
prow14x0 = 00000011111111111000
prow13x0 = 00000011111111111000
prow12x0 = 00000011111111111000
prow11x0 = 00000011111111111000
prow10x0 = 00000011111111111000
prow8x0 = 00000011111111111000
prow9x0 = 00000011111111111000
prow7x0 = 00000000000000000000
prow6x0 = 00000000000000000000
prow5x0 = 00000111111111111111
prow4x0 = 00000111111111111111
prow3x0 = 00000111111111111111
prow2x0 = 00000111111111111111
prow1x0 = 00000111111111111111
prow0x0 = 00000111111111111111
Professional Programmer: Languages- SAS (Statistical Analysis Software) , C++, SQL, PL-SQL, JavaScript, HTML, Darkbasic Pro (still love this language), Purebasic, others
Hardware: Dell Precision 490; AMD Radeon HD 7570; 12GB.
FPSC to GameGuru Tools: SegAutoWelder, Entity+Weapon Welder, FPEtoBAT

Attachments

Login to view attachments
PM
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 9th Feb 2017 16:40
@Bored of the Rings thanks for the hint and I fixed this problem
My dream is to develope games, which makes fun when I create it and fun when other people play it.
Earthling45
1
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Sep 2016
Location: Zuid Holland Nederland
Posted: 15th Feb 2017 01:39 Edited at: 15th Feb 2017 02:06
How did i missed this?

Downloaded and will try it, if good i'll add a link to the tutorial

Edit:

It works, but both my antivirus and also microsoft security essentials didn't like the file.


Bored of the Rings
GameGuru Master
13
Years of Service
Recently Online
Joined: 25th Feb 2005
Location: UK
Posted: 15th Feb 2017 08:36 Edited at: 15th Feb 2017 08:37
you can add the EXE file as an exception in your antivirus checker, should be somewhere in options and the same with windows firewall etc you can add an exception/rule.
Professional Programmer: Languages- SAS (Statistical Analysis Software) , C++, SQL, PL-SQL, JavaScript, HTML, Darkbasic Pro (still love this language), Purebasic, others
Hardware: Dell Precision 490; AMD Radeon HD 7570; 12GB.
FPSC to GameGuru Tools: SegAutoWelder, Entity+Weapon Welder, FPEtoBAT
PM
arfur9
6
Years of Service
User Offline
Joined: 23rd Jan 2012
Location: Cold op norf UK
Posted: 15th Feb 2017 09:32 Edited at: 15th Feb 2017 09:40
Hi Corno_1
I was doing some roof gable ends and I came to the conclusion clicking on the boxes was hard work!
So here's a C# script example for dragging and selecting multiple checkboxes:


Also a simple working example it just selects checkboxes and resets

I can't take credit for the script, I just fixed a few issues and adapted it
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 15th Feb 2017 12:00
@arfur9 Thanks for the code, I will look into it for a future upate
My dream is to develope games, which makes fun when I create it and fun when other people play it.
Earthling45
1
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Sep 2016
Location: Zuid Holland Nederland
Posted: 15th Feb 2017 12:14
I've made this for the tutorial.



The program is quite neat but would really excel if we could scroll through the layers of wall or floor so we can fill the whole cube.

Can this be done?
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 15th Feb 2017 12:47
It can be done, but it is a bit complicated, maybe I have some time at the weekend
My dream is to develope games, which makes fun when I create it and fun when other people play it.
synchromesh
Forum Support
4
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Jan 2014
Location:
Posted: 15th Feb 2017 17:53 Edited at: 15th Feb 2017 17:53
Quote: "It can be done, but it is a bit complicated, maybe I have some time at the weekend "

You could be on your way to an official " GameGuru Toolmaker " badge
The only person ever to get all his work done by "Friday" was Robinson Crusoe..
PM
arfur9
6
Years of Service
User Offline
Joined: 23rd Jan 2012
Location: Cold op norf UK
Posted: 15th Feb 2017 18:25 Edited at: 15th Feb 2017 18:26
I messed my attempt up but plan A was to control the size but I was running into allsorts of problems, but using the click n drag idea and 3way checkboxs it appears to be fairly easy
Anyway I hope the example helps.... the pic; I only added about 10 lines of code so I could alternate the checked state

Attachments

Login to view attachments
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 2nd May 2017 18:32
After the rewrite I update some small things. Thanks for the message
My dream is to develope games, which makes fun when I create it and fun when other people play it.
Pirate Myke
Forum Support
8
Years of Service
User Offline
Joined: 31st May 2010
Location: El Dorado, California
Posted: 8th May 2017 16:45
Thank you.
Will give it a try.
Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz, 2400 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s), 8gb RAM, Nvidia gtx660, Windows 7 Pro 64bit, Screen resolution 1680 x 1050.

The Storyteller 01
9
Years of Service
User Offline
Joined: 11th May 2009
Playing: around
Posted: 8th May 2017 21:00 Edited at: 8th May 2017 21:31
Thats a cool tool, thanks!

It works great for all kinds of walls, but working with the cube is quite a challenge, because in GG you only get to see the "ghost" cube that reveals the orientation after placement. I tried to create corner pillars - which worked -but rotating blindly is not as easy as it might sound.

EDIT: I found out, that all i had to do was to change the
width = 20
height= 20
depth = 20
to the values I needed to get the exact shape of my element.

I leave my question visible in case somebody else runs into the same "problem" ; )
In case you find my grammar and spelling weird ---> native German speaker ^^
gd
1
Years of Service
User Offline
Joined: 21st Jul 2016
Location: Small Darkroom with no red light
Posted: 30th May 2017 02:59
Hi Corno_1, great tool.

Just an idea, would be possible to have a function to invert the design. This is so you can make inserts by using a new site and overlaying them. I have tried it and it works, but if your tool had an invert button that would be great on the next build.

Thanks again...

gd - Ed.
Dark Base 900 Pro OJ: Rampage V Ed.10, i7 6950x non-OC, DDR4-3333 64 GB RAM, Win 10/64, Asus Strix GeForce 1080 x 2 SLI mode, Water cooled with an old Victorian cast iron radiator and a industrial leather belt driven fan - That's what you call Steampunked.

Laptop - M17xR3
PM
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 4th Jul 2017 12:10
Quote: " would be possible to have a function to invert the design"

Do you mean a button which makes the complete field a empty space?
Ebe Editor Free - Build your own EBE structures with easy and without editing any text files
Thread and Download
Game_Making
1
Years of Service
User Offline
Joined: 7th Oct 2016
Location: Canada
Posted: 4th Jul 2017 19:40
Nope,

Don't get this at all after I put the files in "_builder" run your EBE editor .exe.....WHAT Then? Not clear what to do... Save a .pfd file with green squares ...How do I get the result to show up in GG's Builder? or show up in the GG screen exactly?

Thanks
PC SPECS: Windows 10 Home 64-bit, Intel Core i7-2700K (PASSMARK:10401.1), NVIDIA Geforce GTX 570 GPU (PASSMARK:5079.4) , 16GB RAM
Game_Making
1
Years of Service
User Offline
Joined: 7th Oct 2016
Location: Canada
Posted: 4th Jul 2017 20:11 Edited at: 4th Jul 2017 20:12
The idea is great....being able to cut holes in the walls floor is good. Unfortunately, I crashed my system when I put the files in the "_builder" folder. Had to remove them and do a system reboot. Don't understand this...tool
PC SPECS: Windows 10 Home 64-bit, Intel Core i7-2700K (PASSMARK:10401.1), NVIDIA Geforce GTX 570 GPU (PASSMARK:5079.4) , 16GB RAM
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 4th Jul 2017 21:20 Edited at: 4th Jul 2017 21:23
@Game_Making
A crash? This should not happen? What kind of error message you get? Any code/number is appreciated.
Click on the squares and set the color to green or gray. Then save it as pfd file and open/restart GG. You will see an entry in the Builder Tab(next to markers) with the name you give your file. Place this in the ebe-field and you should see it. Hope now it gets clear what this tool do.
Please ask if you have some more questions, I am too busy to write a manual at the moment.
Ebe Editor Free - Build your own EBE structures with easy and without editing any text files
Thread and Download
Game_Making
1
Years of Service
User Offline
Joined: 7th Oct 2016
Location: Canada
Posted: 5th Jul 2017 15:19
@Corno_1

I am using the 2017-05-12 build. (if that helps) There are no error message. Just GG EBE strange/corrupted behavior after putting your files in the "_builder" folder. The GG EBE builder tab "lost" the anchor grid so one can not access the EBE grid properly anymore for multiple grids. (ADD NEW SITE - functionality in Builder Tab TOP) I removed your files and that brought back that function in the GG EBE builder TAB.

I went into Steam and ran the "Validating GameGuru file" to try to get my build back online since I sensed corruption. The first time through steam I was informed 6 files could not be fixed and needed to be "required" the second time 4 files needed to be "required". Today I ran the steam validator again and now 5 files need to be "required". I don't know what the deal is with that now. So I am not keen on putting your files in GG again as you can imagine. I don't know why steam can't repair files in my build. Don't know if this has to do with your file additions.

So, I have to do a full GG uninstall I guess now.

I realized yesterday that you had to shut GG down for the .pdf file to appear in the "Builder" tab, then scroll down to see the edited "wall" or "floor" one creates in your EBE.EXE in the Builder tab.... only the saved out name appears "no Icon" for starters that would be ok, but when I placed (say the altered wall) edited with the (green squares) the edit is counterintuitive "upside down" in the GG EBE universe.

SO: If you paint out in your EBE .EXE (the square dimensional grid) green square's on the bottom for "Wall" let's say (would think this is a door hole) >>> Results in GG EBE (reverse-presented in GG) wall is cut on top?

Yes, a manual would help. Needs to be looked at again... good idea.
PC SPECS: Windows 10 Home 64-bit, Intel Core i7-2700K (PASSMARK:10401.1), NVIDIA Geforce GTX 570 GPU (PASSMARK:5079.4) , 16GB RAM
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 5th Jul 2017 16:28 Edited at: 5th Jul 2017 16:58
Quote: "So I am not keen on putting your files in GG again as you can imagine."

Of course, but it should also work outside of the GG folder

Quote: "So, I have to do a full GG uninstall I guess now."

Just delete all files beside the files folder and delete the ebebank folder in the files folder and run a validate again. Maybe this is enough.

Quote: ""upside down""

You are right, I will fix this problem soon.(Is fixed now ) For the icon I will look what I can do.
Ebe Editor Free - Build your own EBE structures with easy and without editing any text files
Thread and Download
synchromesh
Forum Support
4
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Jan 2014
Location:
Posted: 5th Jul 2017 20:06 Edited at: 5th Jul 2017 20:06
I don't actually save to GG directly ...I use " Save Under " and select my own folder then save my pfb file so I can create an icon for it first .. Then manually copy the files into the builder but I haven't had any problems with this tool at all in fact I think its a god send

I will happily pay for a deluxe version if you manage to develop it further
The only person ever to get all his work done by "Friday" was Robinson Crusoe..
PM
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 7th Jul 2017 23:50 Edited at: 8th Jul 2017 00:07
- fixed some bugs again. I hope now the ebe files are not upside down anymore. (Please tell me if it still happens)
- fulfilled a little request to completely clear or fill the ebe area. It is under Tool->Fill/Clear
- Added little lable which shows what Mode you are in at the moment(Floor/Wall/3D)
Ebe Editor Free - Build your own EBE structures with easy and without editing any text files
Thread and Download
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 9th Sep 2017 19:16
Hi,
I have a little teaser:



Have a nice day
Ebe Editor Free - Build your own EBE structures with easy and without editing any text files
Thread and Download
Belidos
3D Media Maker
2
Years of Service
User Offline
Joined: 23rd Nov 2015
Location: Hertfordshire
Posted: 9th Sep 2017 19:44 Edited at: 9th Sep 2017 19:46
Quote: "I went into Steam and ran the "Validating GameGuru file" to try to get my build back online since I sensed corruption. The first time through steam I was informed 6 files could not be fixed and needed to be "required" the second time 4 files needed to be "required". Today I ran the steam validator again and now 5 files need to be "required". I don't know what the deal is with that now. So I am not keen on putting your files in GG again as you can imagine. I don't know why steam can't repair files in my build. Don't know if this has to do with your file additions."


That's absolutely normal and nothing to do with his files. GameGuru seems to constantly break it's own files, they're not actually broken, just the steam validator thinks they're broken, probably because they've been changed while using Gameguru and they don't match what steam thinks you should have, so you should always have 4 or 5 files that need reacquiring when you do a file validation.

Primary Desktop:
i7 7700,k NV1070 8GB, 16GB 3200mhz memory, 1x 2TB Hybrid, Win10.

Secondary Desktop:
i5 4760k, NV960 2GB, 16GB 2333mhz memory, 1x 2TB Hybrid, Win10.

Laptop:
i3, Intel 4000 series graphics, 6GB memory, 1x 500gb HDD, Win8.1.
Wolf
Forum Support
10
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Nov 2007
Location: Luxemburg
Posted: 3rd Mar 2018 22:59
Bumping this due to usefulness.
Teabone
3D Media Maker
12
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Jun 2006
Location: Canada
Posted: 4th Mar 2018 00:40
I had no idea this existed. This looks like it could be quite useful
Twitter - Teabone3 | Youtube - Teabone3 | Twitch - Teabone3 | TGC Assets - Store Link | Patreon - Teabone3

i7 -2600 CPU @ 3.40GHz - Windows 7 - 8GB RAM - Nivida GeForce GTX 960
synchromesh
Forum Support
4
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Jan 2014
Location:
Posted: 13th Mar 2018 01:37
Agreed this is very useful ... I play with it a lot .
The only person ever to get all his work done by "Friday" was Robinson Crusoe..
PM
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 16th Mar 2018 23:09
Thanks for bumping
But this project is on ice until I got the water mod like I wanted or I dump it.

I noted my plans with this:
- automatic generate bmp(preview pictures)
- add 3D prieview to see what you created without starting GG
Ebe Editor Free - Build your own EBE structures with easy and without editing any text files
Thread and Download
Bored of the Rings
GameGuru Master
13
Years of Service
Recently Online
Joined: 25th Feb 2005
Location: UK
Posted: 17th Mar 2018 10:23
downloaded the latest version of this tool, like it a lot. Will be using this to help me with some EBE models I want to make from scratch. Got some relearning to do with the EBE editor and this program. Well done with this
Professional Programmer: Languages- SAS (Statistical Analysis Software) , C++, C#, VB, SQL, PL-SQL, JavaScript, HTML, Three.js, Darkbasic Pro (still love this language), Purebasic, others
Hardware: Dell Precision 490; AMD Radeon HD 7570; 12GB.
FPSC to GameGuru Tools: AutoWelder/SegAutoWelder, Entity+Weapon Welder, FPEtoBAT
PM
Super Clark
GameGuru TGC Backer
7
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Apr 2011
Location: UK
Posted: 17th Mar 2018 13:16
Been putting this through testing have to say well done m8, now we can make door frames and window holes..
5*****
PM
granada
GameGuru TGC Backer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Aug 2002
Location: United Kingdom
Posted: 18th Mar 2018 20:57 Edited at: 18th Mar 2018 20:58
Quote: "Thanks for bumping
But this project is on ice until I got the water mod like I wanted or I dump it.

I noted my plans with this:
- automatic generate bmp(preview pictures)
- add 3D prieview to see what you created without starting GG"

Don’t you dare dump anything these are both great additions to GG .

Dave
Windows 10 Pro 64 bit
GeForce GTX 1050 Ti
AMD FX (tm)-9590 Eight-core Processor
31.96 GB RAM
1920x1080,60 Hz
PM
Super Clark
GameGuru TGC Backer
7
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Apr 2011
Location: UK
Posted: 18th Mar 2018 22:47
Hi, Corno_1, been testing this app and decided to try make steps from a cube however this faild
as you can see from the image below.


Only 1 section outputs width of a wall only, any chance of taking a look see what the issue is?
PM
Corno_1
GameGuru Tool Maker
7
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Nov 2010
Location:
Posted: 19th Mar 2018 00:17
It is a bit hard to see the issue with a screenshot, but I would say you not used the slider to paint the stairs in the depth.(the slider is under the paint interface for 3D structures)
If this not solve your problem, please post your .pfd file, so can have a look at it.
Ebe Editor Free - Build your own EBE structures with easy and without editing any text files
Thread and Download
Super Clark
GameGuru TGC Backer
7
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Apr 2011
Location: UK
Posted: 19th Mar 2018 00:58
LOL, Missed the slider, completely....
PM

Login to post a reply

Server time is: 2018-06-21 19:02:06
Your offset time is: 2018-06-21 19:02:06